![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/20211216_143952.jpg)
Samowar to nie tylko zwykłe urządzenie do przyrządzania herbaty – to prawdziwa INSTYTUCJA SPOŁECZNA w rosyjskim domu. Przy samowarze zbiera się rodzina i grono przyjaciół. Popijając gorącą herbatę, jedząc wiśniowe, malinowe lub jabłkowe konfitury, rozmawiają o tym, o czym Rosjanie mówią najchętniej, czyli o życiu.
Jest także kilka sposobów na picie herbaty z cukrem: w nakładku (troszkę cukru rozpuszcza się w herbacie), w prikusku (koniuszek kostki cukru macza się w herbacie, odgryza i popija gorzkim naparem) oraz w prigladku (popijając gorzki napar, obserwuje się kostki cukru położone na talerzyku). Wszystkie te sposoby wypróbowaliśmy z przedszkolakami:)
Było pysznie i klimatycznie!
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0002-467x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0007-467x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0006-263x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0012-263x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0025-263x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0013-263x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0015-263x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0017-263x350.jpg)
![Herbata parzona w samowarze](https://pp10.glogow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG-20211214-WA0026-263x350.jpg)